Oldal kiválasztása

 1920-as évek: a golf és a divat

Az 1920-as évekig a zokni mondhatni luxusterméknek számított. Manapság, ha kilyukad, akkor kidobjuk és veszünk egy újat, de korábban, előkerült a tű és cérna és javítgatták amíg lehetett. Leginkább fekete és sötétszürke színekben volt elérhető és csak használati eszköz volt, amely egészségmegtartási és munkavédelmi célokat szolgált. Ennek okán jóval hosszabb és vastagabb is volt, többnyire gyapjúból készült.

Aztán az 1920-as évektől kezdett középpontba kerülni a zokniviselet és a zoknigyártás előrehaladtával a férfiak elkezdtek kísérletezni a mintákkal és színekkel. Ezek a mintás és több színben kapható zoknik már nem csak praktikai szolgálatot tettek, de a férfiak törekedtek saját egyedi stílusukat kifejezni velük.

Windsdor hercege volt az, aki nem csak elfogadhatóvá, de egyenesen divatossá tette a gyémántmintázatú úgynevezett argyl zokni viseletét.

„A kedvenc sportom a golf lett, itt találtam nagyobb teret az ízlés szabadságának kifejezésére az öltözékben.”

Azonban ezeket a merészebb térdig felhúzott zoknikat akkoriban még csak golfozáshoz hordták. A sporttól és az üzleti élettől távol, az 1920-as években a férfiak próbálták összehangolni a zokni színét a nyakkendővel és zsebkendővel. Megjelentek a pamut zoknik szürke, homok, teve, sötétbarna, fekete és sötétkék árnyalatban. A divatosabb verziókat gyémántok, csíkok, órajelek vagy kockák díszítették. Természetesen ezek a zoknikat csak a felsőbb osztálybéliek viselték, a munkásosztály tagjai számára továbbra is a sötét színű gyapjúzokni (elől és a sarkán világos résszel) volt elérhető és praktikus.

1930-as évek, avagy a Glen-kocka időszaka

AZ 1930-as években megjelentek a világosabb, pasztell színű árnyalatok. Már nem volt elvárás, hogy a zokni passzoljon az öltöny színével. Ízlésesnek számított, ha az úriember levendula vagy kék színű zokni viselt a szürke öltönyével.

Nyáron rövidebb fehér vagy pasztell színű bokazoknit hordtak a férfiak, télen a nehéz gyapjú zokni mellett megjelentek a cheviot és shetland szövetekből készült darabok. Az újszerű textúrák, mint például a horgolt szálak, a halszálka, a vízszintes csíkok és a boucle-effektusok nagyobb változatosságot eredményeztek a már ragyogó mintáknak és színeknek köszönhetően.

1940-es évek: a háború hatása a férfidivatra

A háborús évek során a gyapjúhiány és a háborús korlátok azt jelentették, hogy a zoknigyártásnak más anyaghoz kellet nyúlnia. Elkezdték a pamut és a szintetikus nylon zoknik gyártását. Mivel ezek a szálak rövidebbek voltak, ez azt eredményezte, hogy maga a zokni is boka fölé érőre csökkent a térdzokni hosszából. A zokni rugalmassága nőtt, nem csúszott le, így a zokni harisnyanadrág egyre kevésbé volt elterjedt, habár az 1950-es években még értékesítették.

1950-es évek és a konzervatív viselet

A megfizethető nylon maradt és már bármilyen színkombináció elérhető volt a piacon. Az 1950-es évek elején a konzervatív megjelenés volt a sikkes és a férfiak zokniviselete is ezt tükrözte. A klasszikus színek kerültek újra előtérbe.

A konzervatív üzleti megjelenésen túl azonban a szabadidős viseletben visszatértek az 1930-as években látható extrémebb színekhez és mintákhoz.

1960-as évek és az egyszerűség világa

Unalmas és egyszerű. Ezzel a két szóval lehetne leginkább leírni a 60-as évek zoknidivatját.

A színek visszakerültek az úgymond biztonságos zónába. Elterjedtek a sima egyszerű fehér zoknik, ugyanis az egyre jobb mosószerek megjelenésével már nem kellett félni a szennyeződésektől.

Napjainkban

Ahogy mondani szokás: nincs új a nap alatt. Újra hódítanak a mintás és színes zoknik. Újabb minták jelentek meg azonban a piacon. A klasszikusok mellett teret nyertek a gyümölcsök, növények, állatok és különböző figurák. Természetesen a letisztultabb darabokra mindig szükség lesz a ruhatárban, de egy jól megválasztott zokni lehetőséget kínál a férfiaknak, hogy kifejezzék egyéniségüket és mindeközben stílusosak maradjanak.

Ha szeretnél te is stílusos lenni és közben kifejezni egyéniségedet válogass a stylist-jaink által összeválogatott darabjaink közül vagy rendelj egy összeállított Box-ot, hogy semmire se legyen gondod!

Ha pedig tovább inspirálódnál olvasd a Box for Men cikkeit és kövess minket az Instagramon is, ahol naponta szolgálunk divattippekkel!

 

A cikk a Vintage Dancer cikke alapján íródott.