Oldal kiválasztása

A meghívásos eseményeken történő megjelenések alkalmával előfordulnak bizonyos öltözködésre vonatkozó előírások. Ha nem vagy biztos benne, hogy pontosan mit is jelöl az adott dress code, most segítünk, hogy ez többet ne okozzon problémát, és az eseményen való megjelenésed hibátlan legyen.

Formal

A “formal” megjelölés igen eltérő tartalommal rendelkezik a világ egyes tájain: általános azonban, hogy elegáns öltözetet jelent. Uraknál 6 óra előtt és után is elfogadott a sötét öltöny, nyakkendő, ám ha a rendezvény dress code-ja “formal, black-tie optional” öltözéket kíván, 18:00 után “black tie” az elvárás.

Hölgyek esetében 6 óra előtt elegáns ruha, lehetőleg nem fényes anyagból. 6 óra után estélyi, koktélruha.

                

Semi-Formal

A Semi-Formal a Formal megjelöléshez hasonlóan a rendezvény kezdési időpontjához képest mást és mást jelent. 18:00 óra előtt elegánsabb, míg utána inkább ünnepélyesebb megjelenést takar. Uraknak 18:00 előtt öltöny, ezt követően sötét öltöny és nyakkendő az elvárás.

A Semi-Formal dress kód másik elnevezése a Cocktail Attire, amit annak köszönhet, hogy a hölgyeknek 18.00 óra után a koktélruha a fő viselet. A koktélruha általában kis fekete ruha, de a lazább előírások révén a pasztell színű koktélruhák is szóba jöhetnek. 18.00 óra előtt azonban a hölgyek számára is elegánsabb viselet a követendő. A hölgyeknek további könnyebbség, hogy egyre nagyobb a mozgástér a smink és hajviselet terén. Semi-Formal rendezvényekre a fonott feltűzések és magas copfok egyaránt megengedettek.

               

Business Formal

A lazább előírásokkal operáló dress code-okat egyre szabadabban értelmezhetjük, de az Informal még nem jelent hétköznapi megjelenést, ezért nem ajánlatos túl komolytalanul venni. Azt is lehet mondani rá, hogy az irodai öltözék kicsit szabadabban. Informal eseményekre nem túl szigorú, de elegáns irodai jellegű öltözék az irányadó tehát.

Amennyiben az Informal megjelölés különleges alkalmat jelöl, vagy 18:00 utáni eseményt, úgy uraknak ing, nyakkendő, nadrág, és a nadrág színével nem feltétlenül egyező zakó szükséges.

Hölgyeknek a teljesen hétköznapi öltözéknél valamivel elegánsabb ruha ajánlatos.

                    

Informal

Az urak esetében ez a dress kód megegyezik a Semi-Formallal, a hölgyek esetében kikötés, hogy elegánsak legyenek, de ruhájuk ne legyen kivágott. Tulajdonképpen a szigorúbb értelemben vett irodai öltözködésnek felel meg, az irodai öltözködési stílus elegáns formája.

Ajánlott színek: fekete, fehér, szürke, sötétkék. Tárgyalásokon, komoly üzleti megbeszéléseken így illik megjelenni.

                         

Smart Casual

Ebben az esetben gyakorlatilag nincsenek megkötések. A mindennapi öltözködésünk elegánsabb vonalát akarja megragadni. Ilyenkor is tanácsos ugyanakkor kerülni a túl sportos ruházat viselését. Férfiaknak szövetnadrág inggel, zakóval, nőknek elegáns nadrág blúzzal ajánlott. A Smart Casual Casual Chic néven is ismert.

                           

Business Casual

A Business Formal és a Smart Casual keveréke. Az átlagos munkahely viseletet jelenti.

                                  

Casual

A Business Formal és a Smart Casual keveréke. Az átlagos munkahely viseletet jelenti.

                                 

White Tie

A White Tie viselet a jéghegy csúcsa, azaz a lehető legelegánsabb öltözet. Magyarországon a civil életben nem használt.

Uraknak frakkot (fekete moheranyagból készült), speciális anyagú kemény mellrészes, álló gallérú inget, mellényt, kézzel kötött csokornyakkendőt és fekete lakkcipőt jelent. Az ing mandzsettája díszgombbal zárható. Fehér díszzsebkendő viselete ajánlott

Hölgyeknek nagyestélyi, hosszú estélyi ruha a kötelező viselet. A legtöbb White Tie jellegű rendezvény nem írja elő a hosszú kesztyű viseletét, de egy ruhához illő darab kiemelkedővé teszi a megjelenést. Frizura és smink tekintetében az egyszerűség és ízlésesség követendő. Egy szépen kialakított konty és a francia manikűr az elegáns küllem tökéletes kiegészítői.

White Tie öltözethez kiváló ötleteket adhat egy Oscar gála, egy Golden Globe vagy egy Grammy-díjátadó.

                     

Black Tie

A Black Tie, azaz fekete nyakkendő (Formal Attire) megjelenés a klasszikus szmokingos viseletet várja az uraktól. Az elnevezésnek megfelelően csak és kizárólag a kötött fekete csokornyakkendő az elfogadott megoldás, minden más szín kerülendő. A szmokingkabát lehet egy- vagy kétsoros, színét tekintve általában fekete, de létezik mélykék változata is. Az ing duplamandzsettás, lehetőség szerint díszgombokkal. A zakóba fehér zsebkendőt tesznek. A cipő lehet akár lakk is.

A hölgyeknek a szmokingos férfi mellett illik szoknyás verzióban megjelenni, de a nadrágos női szmoking is megfelelő öltözet. Ha az esemény vacsora, premier vagy más így megjelölt összejövetel akkor a kisestélyi a megfelelő viselet, bálok és nagyszabású társadalmi események esetében már elvárható a hosszú estélyi belépő kabáttal, ha az esemény magas protokolláris akkor a kesztyű.

                     

Az Oscar Gála hivatalos dress code-ja is a Black Tie öltözet. Nézd meg idén a férfiak milyen öltözékeket választottak az eseményre: https://boxformen.hu/91-oscar-gala-legjobban-oltozott-ferfijai/

Alternative Black Tie / Black Tie Optional / Black Tie Invited

Újabban létezik egy Alternative Black Tie (más néven Black Tie Optional, vagy Black Tie Invited) kategória is, amikor nem feltétlenül elvárt a szmoking viselete az uraktól, hanem az helyettesíthető egy elegáns fekete öltöny, fehér ing és fekete hosszú nyakkendő kombinációval is. Ha mégis maradunk a szmokingnál, akkor azt ilyenkor akár nyakkendő nélkül, vagyis nyitott inggel vagy akár kötött felsőrésszel (például kasmírpulóverrel) is kombinálhatjuk. A fekete szmokingkabát helyett viselhetünk sötétkék dinner jacket-et is fekete nadrággal.

Hölgyeknek a Black Tie öltözet mellett kevésbé ünnepélyes ruha (kisestélyi, vagy koktél ruha) is viselhető.

           

Creative Black Tie

A Creative Black Tie a leginkább szabad formális dress kód, a klasszikus szmokingos megjelenés fiatalos újrafogalmazását jelenti.

Ez lehet egyfelől a fehér inget felváltó fekete vagy más sötét inges, nyakkendős vagy nyitott galléros megjelenés, illetve kötött darabok mint a garbó vagy a kasmír t-shirt párosítása a szmokinggal. A szmoking kabát farmerrel vagy pamut nadrággal való kombinálása is megengedett, akár klasszikus fehér inges és csokornyakkendős, vagy kötött darabos verzióban.

Hölgyek viselhetnek koktélruhát kardigánnal, de akár egy minőségi anyagból készült két részes kosztümöt is. A táska terén továbbra is a retikül javasolt. A hajviseletnél már nem szükséges a szigorú konty.

                         

Ha nincs megjelölés

Amennyiben a meghívón nem szerepel dress kód, akkor magából a meghívóból (annak anyagából, megjelenéséből, illetve a helyszín megjelöléséből, valamint a rendezvény időpontjából) érdemes kiindulni. A dombornyomásos meghívók általában minimum Semi-Formal eseményekhez tartoznak.

A meghívó anyaga, kivitelezése mellett annak időpontja is iránymutató lehet. A 18:00 óra előtt lezajló programokra elegendő Smart Casual előírások szerint megjelenni, az ezt követő órákban már tanácsos elegánsabb viseletet választani.

A helyszín is meghatározza az öltözködés jellegét, hiszen a kültéri eseményekre a kevésbé formális öltözékek is megfelelnek.